Før du køber hvalp
Klubbens bestyrelse - og sikkert også klubbens medlemmer -bliver ofte spurgt om vejledning i forbindelse med køb af hvalp.
Og ofte dukker disse to spørgsmål op:
- Hvad vurderes der ud fra?
- Har klubben opdrættere, som kan anbefales?
Det er meget relevante spørgsmål, da det at købe en hvalp er at købe et levende væsen, som man skal dele sit liv med i mange år frem i tiden. En god start og et langt og godt hundeliv starter hos en ansvarsbevidst opdrætter!
Kvaliteten af hunden afhænger af, om den stammer fra gode sunde gener samt om opdrætteren har gjort sit bedste for at give hvalpen en optimal start på livet. Og at gøre ”sit bedste” handler ikke kun om, hvorvidt man har kysset og klappet hvalpen - det handler om viden!
Stambog
”Jamen, vores Shar Pei skal kun være familiehund. Vi skal ikke hverken opdrætte eller udstille, så for os er det ligegyldigt med en DKK stambog”
Og hvem ved: det kan jo være, at du senere får brug for stambogen, selv om du ikke tror det lige nu. Mange hvalpekøbere har over tiden ærgret sig over ikke at have en DKK-stambog, da de efterfølgende har fået lyst til at få et kuld hvalpe og/eller gå på udstilling. Og der er jo ingen grund til på forhånd at fraskrive sig disse muligheder.
Begreberne "kennelklub" og "stambog" er ikke noget, som Dansk Kennel Klub har eneret på. En hvilken som helst hundeklub/-forening kan føre sig frem som "kennelklub", ligesom enhver kreativ person med en PC kan udskrive en "stambog".
Vær derfor opmærksom på, at DKK ikke anerkender stambøger, som er udstedt af private personer/ foreninger som f.eks. CKC (Continental Kennel Club), DRU (Dansk Racehunde Union), DHL (Danske Hundeejeres Landsforening) osv.
Hvis din hund har en af disse ”Stambøger”, kan du godt blive medlem af Dansk Shar Pei Klub, men da vi følger DKK´s regelsæt kan hunden(e) ikke udstilles og avlsgodkendes. Hvis du på trods af dette laver et kuld hvalpe på en sådan hund, ophører dit medlemsskab af Dansk Shar Pei Klub.
Opdrættere i Dansk Shar Pei Klub
Her i klubben finder du:
- Opdrættere der bare får et enkelt (eller et par) kuld hvalpe, på deres måske eneste tæve og som ikke har investeret i et kennelnavn.
- Opdrættere der har en eller flere hunde til avl og som har købt et kennelnavn. De får gerne flere kuld, måske endda om året, alt efter hvor mange hunde de har.
Der er plads til begge typer opdrættere i klubben. Og begge typer kan være lige gode.
Når en opdrætter lave et vist antal kuld om året er der pligt til deltage på DKK´s kurser og/eller opdrætteruddannelse. Det behøver de mindre opdrættere ikke.
Ens for alle er, at hvis deres opdræt - stort eller lille - lever op til reglerne fra DKK og Dansk Shar Pei Klub, ja så kan de alle annoncere deres hvalpe her på klubbens hjemmeside. Se regler for optagelse på opdrætterlisten her
Hvalpeliste
På vores hvalpeliste kan du se, hvilke hvalpe der er til salg lige nu samt hvilke kuld, der er i vente.
På klubbens liste findes kun racetypiske hvalpe efter avlsgodkendte forældredyr. De er opdrættet af opdrættere, der alle er medlem af Dansk Shar Pei Klub.
Køber du en hvalp fra hvalpelisten, vil du gennem Dansk Shar Pei få kontakt med engagerede mennesker der (ofte) har mange års erfaring med racen. De vil derfor være i stand til at svare på dine spørgsmål og kan hjælpe dig og din hvalp godt på vej.
For at give dig og din hvalp en god start, betaler opdrætteren det første års medlemskab af Dansk Shar Pei Klub. Via medlemskabet af Dansk Shar Pei Klub får du og din hvalp adgang til de mange spændende arrangementer og aktiviteter, som klubben har at byde på.
Besøg forskellige opdrættere
Der er flere ting man som hvalpekøber kan vurdere en opdrætter ud fra, så købet ikke kun baseres på en god salgstale. Herunder finder du forskellige punkter, der kan hjælpe dig til et vellykket køb:
- Tag dig tid til at besøge forskellige opdrættere. På den måde får du et bedre grundlag for at sammenligne og vurdere, hvordan hundene lever og har det samt om de ser ud og opfører sig, som du forventer og er typiske for racen.
- Spørg om du må møde alle hundene på matriklen og se alle de steder, hvor hundene opholder sig. Hvis du ikke kan få lov til at se alle de steder; hvor hundene bor, sover, bliver luftet mm., eller hvis det viser sig, at de går i bure (her taler vi om mindre metalbure), ja så anbefaler vi, at du ser dig om efter en anden opdrætter, da hundenes velfærd bør vægtes højtest.
Selvom DKK arbejder for, at man kun skal have det antal hunde, som man kan overkomme at aktivere dagligt, kan der være enkelte, der har svært ved at begrænse sig. DKK besøger ikke hver enkelt opdrætter, og kender ikke til de eksakte forhold i de enkelte kenneler. Det er derfor op til dig som køber at vurdere, om du syntes opdrætteren har for mange hunde til at hver enkelt dagligt kan blive luftet udenfor matriklen. Ja det er helt op til dig om du vil være med til at støtte en sådan opdrætter!
Du skal huske på, at en hund/hvalp er et levende væsen, som også kan være så uheldig at blive syg. Det behøver ikke at være fordi, at opdrætteren ikke ”har gjort sit avlsarbejde” godt nok.
Herudover kan alle Shar Pei ejere og opdrættere (der følger DKK´s regler) blive medlem af Dansk Shar Pei Klub, men det er ikke nødvendigvis en ”blåstempling” af opdrætteren. Brug altid din sunde fornuft, når du skal købe en hvalp.
Hundeudstillinger
På en klubudstilling kan du både møde opdrættere og deres hvalpekøbere! (Se kommende klubarrangementer her). Du vil derfor få lejlighed til at hilse på flere opdrættere på én gang, og du vil få lejlighed til at få en snak med deres hvalpekøbere. Spørg hvalpekøberne, hvem de har købt deres hund af, om de vil købe hos den opdrætter igen samt om de mener, at hunden er sund og rask, har et godt sind mm.
Hvis du møder op på en udstilling, skal du ikke lade dig slå ud af, at der måske ikke er tid til at kaste sig ud i en længere samtale. Indgå i stedet aftaler med opdrættere og hvalpekøbere om at mødes og snakke ved en senere lejlighed – enten ved et besøg eller ved en kontakt pr. telefon/mail. Udstilling af hunde er nemlig en sportsgren, hvor der er blevet trænet mange timer inden, og deltagerne har betalt mange penge for at være med. Og hvis personen, som du henvender dig til skal udstille i ringen lige om lidt, så er der nerver på og fokus er rettet mod på det, der skal foregå. Tag det ikke nært, men henvend dig blot til en anden – eller kontakt dem, når de har været i ringen
Hundehandlere
Hvis du kun kan få lov at se hvalpene og ikke moderen/tæven, ja så kan der være risiko for, at de er smuglet ind i landet uden moderen/tæven. Og så er du er på besøg hos en hundehandler! Disse hvalpe er højest sandsynligt taget fra deres mor alt- alt for tidligt, og deres helbred kan være dårligere end du umiddelbart kan vurdere. Lad være med at købe hvalp sådan et sted, da du derved er med til at holde hjulene i gang, og på den måde støtter en ”branche”, der ikke burde eksistere. Og den holdes kun i gang, hvis der er kunder i butikken!!
Hvis der er flere racer under samme tag, og der er hvalpe til salg af dem alle, så bør dine alarmklokker også ringe. Ingen ansvarsbevidst opdrætter vil have så stort et ”udvalg”. Det er kun ”opdrættere/sælgere”, der vil sikre sig at få penge i kassen og have så mange racer til salg, for at kunne levere lige netop den ”vare”, som du ønsker dig!
Da flere og flere får øjnene op for vores skønne race, kan der være ventetid for køb af en DKK-stambogsført Shar Pei hvalp. Mange køberne bliver utålmodige og falder for "gode tilbud". Dette har ført til, at mange er blevet snydt. Snydt med falske stambøger, falske dyrlægepapirer, syge hunde – og sælgeren er forsvundet fra jordens overflade!!
Vi kan kun opfordre dig til at:
VÆRE TÅLMODIG OG VENT PÅ DEN RIGTIGE SHAR PEI, MED DEN RIGTIGE STAMBOG!!!